Na rynku mamy obecnie wiele rodzajów mleka roślinnego. Jest ono świetnym zamiennikiem mleka pochodzenia zwierzęcego (krowie, kozie) i dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych np. na laktozę, znajdującym się właśnie w takim mleku.
Mleko roślinne, często też bywa nazywane po prostu napojem roślinnym (ze względu na biały kolor podobny do mleka, powszechnie mówi się na nie mleko roślinne) i jest ono pozyskiwane z nasion i orzechów. Poniżej napiszę dokładnie z czego produkuje się takie roślinne mleczne napoje. Mleka roślinne mogą wzbogacać smak niektórych produktów, jak np. kawy, ciast czy deserów.
Wśród rodzajów mleka roślinnego mamy:
1. Mleko owsiane
Zrobione jest z ziaren owsa lub z płatków owsianych. Mleko owsiane ma to do siebie, że się rozwarstwia i jest to całkiem normalne. Po prostu przed użyciem trzeba je wstrząsnąć. W sklepach takie mleko jest drogie, ale można zrobić mleko owsiane w domu.
Pasuje do: kawy, koktajli, musli, wypieków i budyniu.

2. Mleko ryżowe
Zrobione jest z ziaren brązowego ryżu. Mleko ryżowe jest wodniste i ma specyficzny smak. Nie zawiera cholesterolu i laktozy, a także nie uczula.
Pasuje do: kawy, płatków śniadaniowych, owsianki, koktajli, deserów.
3. Mleko kokosowe
Zrobione z miąższu kopry kokosa. Mleko kokosowe ma biały kolor, a w konsystencji jest kremowe. Jest słodkawe w smaku i ma aromat kokosa. W sklepach można je dostać najczęściej w puszce.
Pasuje do: koktajli, deserów, zup.
4. Mleko migdałowe
Zrobione z migdałów. Mleko migdałowe było spożywane już w czasach średniowiecza, gdzie nosiło nazwę amygdalate.
Pasuje do: napojów np. latte czy zabielania herbaty, do naleśników i wypieków.

5. Mleko sojowe
Zrobione z ziaren soi. Nadaje się raczej do gotowania, niż picia, ze względu na specyficzny smak.
Pasuje do: słodkich i słonych gotowanych potraw i napojów.

6. Mleko konopne
Zrobione z liści konopi. Mleko konopne jest w smaku i w zapachu orzechowo-słonecznikowe. Przed użyciem trzeba je wstrząsnąć, gdyż się rozwarstwia.
Pasuje do: kawy, płatków zbożowych, koktajli, sosów i zup.