Spring roll, czyli po polsku sajgonki można zrobić z produktów spożywczych jakie mamy w domu lub ze specjalnych produktów typowych dla kuchni chińskiej. Ja podam Wam przepis na spring rollsy z pomieszanymi produktami, zarówno chińskimi jak i polskimi, takimi, które miałam akurat w domu.
Podstawowym składnikiem spring rollsów, sajgonek (chińskich nem) jest papier ryżowy, w który zawija się wszystkie pozostałe składniki. Papier ten jest jadalny, robi się go z rozmoczonych ziaren ryżowych. Pozostałe składniki to m.in. makaron chiński lub ryżowy, warzywa, grzybki mun, sos sojowy itp. Oto mój przepis:
Składniki:
- papier ryżowy,
- makaron z zupki chińskiej,
- ogórek,
- kiełki lucerny,
- mięso z kurczaka.
Wykonanie:
Wszystkie produkty wcześniej sobie przygotowałam. Ogórka obrałam i pokroiłam w cienkie paski, makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam pod przykryciem, by napęczniał, mięso pokroiłam na mniejsze kawałki.

Na talerz wlałam też ciepłą wodę do namaczania papieru ryżowego. Trzeba go wcześniej namoczyć kilka sekund z każdej strony, by stał się miękki.

Gdy już taki będzie kładę go na denko i układam produkty.

Teraz zwijamy ciasto tak jak na naleśniki lub zawijamy górną część, a następnie boki do środka i rolujemy papier ryżowy.
Sajgonki są gotowe do jedzenia.

W środku wyglądają tak:

Sajgonki, spring rollsy można też podsmażyć na złoty kolor w głębokim oleju. Ja zrobiłam też taką wersję, ale zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja bez smażenia.
