konto millenium
pytanie zadane 16 lipca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 16 lipca 2019 przez użytkownika

Spring roll, czyli po polsku sajgonki można zrobić z produktów spożywczych jakie mamy w domu lub ze specjalnych produktów typowych dla kuchni chińskiej. Ja podam Wam przepis na spring rollsy z pomieszanymi produktami, zarówno chińskimi jak i polskimi, takimi, które miałam akurat w domu. 

Podstawowym składnikiem spring rollsów, sajgonek (chińskich nem) jest papier ryżowy, w który zawija się wszystkie pozostałe składniki. Papier ten jest jadalny, robi się go z rozmoczonych ziaren ryżowych. Pozostałe składniki to m.in. makaron chiński lub ryżowy, warzywa, grzybki mun, sos sojowy itp. Oto mój przepis:

Składniki:

- papier ryżowy,

- makaron z zupki chińskiej,

- ogórek,

- kiełki lucerny,

- mięso z kurczaka.

Wykonanie:

Wszystkie produkty wcześniej sobie przygotowałam. Ogórka obrałam i pokroiłam w cienkie paski, makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam pod przykryciem, by napęczniał, mięso pokroiłam na mniejsze kawałki. 

składniki na spring rollsy

Na talerz wlałam też ciepłą wodę do namaczania papieru ryżowego. Trzeba go wcześniej namoczyć kilka sekund z każdej strony, by stał się miękki. 

papier ryżowy moczy się w wodzie

Gdy już taki będzie kładę go na denko i układam produkty. 

farsz do sajgonek

Teraz zwijamy ciasto tak jak na naleśniki lub zawijamy górną część, a następnie boki do środka i rolujemy papier ryżowy. 

Sajgonki są gotowe do jedzenia. 

sajgonki bez smażenia

W środku wyglądają tak:

farsz do sajgonek

Sajgonki, spring rollsy można też podsmażyć na złoty kolor w głębokim oleju. Ja zrobiłam też taką wersję, ale zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja bez smażenia. 

smażone sajgonki spring rollsy

...