walutomat

pytanie zadane 25 czerwca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 25 czerwca 2019 przez użytkownika

Serki topione w plasterkach są bardzo wygodne do podania. Można je używać na wiele sposobów i są lubiane przez dzieci w szczególności za smak. Na serku topionym w plastrach najbardziej znanej firmy możemy przeczytać, że w jego skład wchodzi m.in.: ser, odtłuszczone mleko, masło, sole emulgujące, sól, aromaty i barwniki. Niektóre jego składniki już mogą dać nieco do myślenia, ale warto sprawdzić prawdziwość sera samemu. 

W tym celu wyjmujemy plasterek serka topionego na talerzyk i przygotowujemy zapałki lub zapalniczkę. Ja użyłam zapałek bo to miałam pod ręką. 

plasterek serka topionego w plastrach i zapałki

Teraz czas na kuchenny eksperyment. Zapalamy zapałkę lub zapalniczkę i podpalamy ser. Ja nie mam zdjęcia z sera w ogniu, gdyż musiałabym trzymać aparat i zapałkę i ser jednocześnie, więc nie dało rady. Jak już ser się podpali to obserwujemy. 

Jeśli Wasz ser łatwo się topi to znaczy, że jest naturalny i prawdziwy. Prawdziwy ser po podpaleniu, po podgrzaniu powinien, aż kapać na talerzyk. 

Jak widać na poniższym zdjęciu mój ser topiony nie chciał się podpalić. Zrobił się jedynie czarny, osmolony. To oznacza, że do sera dodano sztucznych chemicznych produktów. Takie "chemikalia" trudno się topią. 

podpalony osmolony ser topiony w plastrach

...