revolut
pytanie zadane 2 czerwca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 2 czerwca 2019 przez użytkownika

Chałwa to smakołyk pochodzący z Iranu. 

Tradycyjną chałwę robi się z karmelu lub miodu (a w wersji wegańskiej syrop z daktyli lub agawy) i ze zmielonych nasion oleistych roślin np. ze:

- słonecznika - Ukraina,
- lnu,
- soi,
- kokosa,
- kukurydzy,
- mak - Rosja, 
- migdałów, orzeszków ziemnych - Rosja
- sezamu - Iran, Turcja, Grecja,
- oliwek. 

Czasem do chałwy dodawane są takie dodatki jak np. aromaty czy bakalie, a w południowej Azji nawet kasza manna. W Indiach do chałwy dodaje się marchew przygotowaną na mleku z przyprawami. Wracając jednak do przepisu podstawowego to wystarczą odpowiednie nasiona i słodki dodatek, który całość sklei. 

By zrobić zatem domową chałwę daje się dwie porcje np. zmielonego sezamu i jedną porcję karmelu. Ziarna sezamu wcześniej należy uprażyć, a następnie zmielić na miazgę. Jeśli nie mamy ziaren w domu lub sami nie chcemy ich mielić możemy użyć gotowej pasty tahini. Pastę samodzielnie przygotowaną lub gotową należy jeszcze pomieszać ręcznie do uzyskania konsystencji pulchnej i sprężystej masy z lekkim połyskiem. 

Jeśli chcemy mieć chałwę kruchą przechowujmy ją w niskiej temperaturze, zaś jeśli chcemy mieć chałwę lejącą przechowujmy ją w w cieple. Chałwę domową zawija się w folię lub w pergamin i odstawiamy na noc do lodówki. Chałwę w zamkniętym pojemniku możemy przechowywać przez miesiąc w lodówce.

_______________________________________________________________________

Inną odmianą chałwy jest turrón, czyli rodzaj nugatu podawany na święta w takich państwach jak Hiszpania, Włochy, Ameryka Łacińska, Filipiny i Czechy. Robi się go z miodu, cukru i białek jaj oraz jednego rodzaju orzechów. 

_______________________________________________________________________

Jest jeszcze alfajor popularny deser w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Jest to coś w rodzaju kruchego ciastka z kajmakiem. Robi się je na bazie mąki, miodu, migdałów i przypraw.  

...