dhosting
pytanie zadane 10 maja 2019 w Kuchnia przez użytkownika

połówki jajek faszerowanych i podsmażonych

1 odpowiedź

odpowiedź 10 maja 2019 przez użytkownika

Danie może nieco Wielkanocne, ale można przygotować je nie tylko w święta, a w każdy zwykły dzień. Idealnie nadaje się również do dań z grilla czy jako przekąska/przystawka na majówkę. Poniżej znajdziecie przepis na jajka faszerowane

Składniki:

- jajka ugotowane na twardo w dowolnej, potrzebnej ilości,

- szczypiorek,

- majonez,

- sól i pieprz.

Wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo studzimy, a następnie za pomocą ostrego noża przecinamy na pół razem ze skorupką. Kawałeczki skorupek, które mogą powstać podczas krojenia jajka usuwamy, natomiast z reszty skorupki wydrążamy środek razem z białkiem. Wydrążone białko i żółtko wrzucamy do miski, a skorupki, które posłużą za miseczki odkładamy na bok. 

jajka w skorupkach przecięte na pół

połówki skorupek od jajek

Do miski z białkami i żółtkami dodajemy sól, pieprz, majonez oraz szczypiorek. Ilość wg uznania. Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy.

farsz jajeczny ze szczypiorkiem

Następnie nakładamy porcję pasty jajecznej do skorupki po jajku. 

farsz jajeczny w skorupkach po jajkach

Teraz całość podsmażamy po stronie farszu na oleju i rozgrzanej patelni. Wystarczy po 1-2 minuty. 

smażenie jajek faszerowanych

Gotowe smażone jajka faszerowane prezentują się tak. Życzę smacznego.

usmażone jajka faszerowane

Takie faszerowane jajka można jeść do dań mięsnych, same lub rozsmarować zawartość na kanapkę i jeść w formie pasty kanapkowej

...