Danie może nieco Wielkanocne, ale można przygotować je nie tylko w święta, a w każdy zwykły dzień. Idealnie nadaje się również do dań z grilla czy jako przekąska/przystawka na majówkę. Poniżej znajdziecie przepis na jajka faszerowane.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo w dowolnej, potrzebnej ilości,
- szczypiorek,
- majonez,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo studzimy, a następnie za pomocą ostrego noża przecinamy na pół razem ze skorupką. Kawałeczki skorupek, które mogą powstać podczas krojenia jajka usuwamy, natomiast z reszty skorupki wydrążamy środek razem z białkiem. Wydrążone białko i żółtko wrzucamy do miski, a skorupki, które posłużą za miseczki odkładamy na bok.


Do miski z białkami i żółtkami dodajemy sól, pieprz, majonez oraz szczypiorek. Ilość wg uznania. Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy.

Następnie nakładamy porcję pasty jajecznej do skorupki po jajku.

Teraz całość podsmażamy po stronie farszu na oleju i rozgrzanej patelni. Wystarczy po 1-2 minuty.

Gotowe smażone jajka faszerowane prezentują się tak. Życzę smacznego.

Takie faszerowane jajka można jeść do dań mięsnych, same lub rozsmarować zawartość na kanapkę i jeść w formie pasty kanapkowej.