walutomat

pytanie zadane 29 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 29 kwietnia 2019 przez użytkownika

W sklepach najczęściej spotkać można pieczywo białe, czyli takie zrobione z białej mąki (pszennej lub pszennej i żytniej). Jest ono najczęściej kupowane i spożywane przez nas, ale trzeba wiedzieć, że jest najmniej wartościowe pod względem składników odżywczych. Pieczywo oczywiście można upiec samodzielnie w domu, ale do tego potrzeba nieco więcej czasu, gdyż jest to czynność pracochłonna. 

W sklepach spożywczych można spotkać pieczywo, które jest pieczone na miejscu. Natomiast jest ono przygotowane z mrożonego ciasta, którego receptury mogą zawierać konserwanty i spulchniacze. Często też nie mamy możliwości przeczytania składu takiego pieczywa. Dlatego lepiej jest kupować pieczywo w małych osiedlowych piekarniach, gdzie mamy wgląd do składu z jakiego został zrobiony nasz chleb. 

Wśród rodzajów pieczywa dostępnego w sprzedaży mamy pieczywo:

- pszenne i żytnie - łatwostrawne, najczęściej kupowane, idealne dla osób z nadkwasotą i chorobą wrzodową oraz małych dzieci,

- pytlowe - czyli pieczone bez drożdży, a za to na zakwasie z żytniej mąki (mąka jest przesiewana przez sita zwane pytlowymi, stąd nazwa),

- graham - zrobione z grubo mielonej mąki pszennej (typ 1850), takie pieczywo ma w sobie dużo składników odżywczych, błonnika i kwas mlekowy nadający wspaniały smak,

- razowe - zrobione z mąki z całego ziarna, która jest mielona tylko raz (stąd nazwa razowiec); takie pieczywo nazywa się też pełnoziarnistym (nie mylić z wieloziarnistym - opis poniżej). Ze wszystkich rodzajów pieczywa to właśnie pieczywo razowe ma najwięcej wartości odżywczych i błonnika oraz witamin z grupy B, jest też najbardziej syte. Nie poleca się go jednak osobom mającym problemy z woreczkiem żółciowym oraz żołądkiem. Taki chleb będzie miał buro-szarą barwę i jest ciężki, a w środku wilgotny. 

- wieloziarniste - to pieczywo zrobione z mąki pszennej czy pszennej i żytniej, do którego dodano wiele ziaren nasion np. słonecznika, dyni, maku, sezamu. 

Po zakupie danego rodzaju chleba, który lubimy, warto dbać o niego odpowiednio, by dłużej służył nam świeżością. Warto w tym celu trzymać chleb w papierowej torbie i w drewnianym chlebaku

Na koniec napiszę jeszcze czym powinien charakteryzować się zdrowy chleb. Otóż przede wszystkim powinien być zrobiony z 3-4 składników, czyli z wody, mąki, soli i drożdży lub zakwasu. Zdrowy chleb ma popękaną i grubszą skórkę. 

...