konto millenium
pytanie zadane 11 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 11 kwietnia 2019 przez użytkownika

Muffinki to babeczki, które robi się szybko i bez pomocy miksera. Robi się je zazwyczaj na słodko, ale można też na wytrawnie, a nawet na wegetariańsko. Znane one są głównie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, skąd pochodzą. Jednak rozpowszechniają się szybko na cały świat. W Polsce również są coraz bardziej popularne. Babeczki można zrobić samodzielnie lub kupić gotowe koncentraty ciasta w proszku, a nawet już gotowe ciasto, które tylko należy wlać do odpowiednich foremek i upiec. Jednak ja polecam wykonanie ich samodzielnie, gdyż jest to bardzo proste, nie zajmuje wiele czasu i może je przygotować nawet początkujący kucharz. 

Poniżej zamieszczę przepis na 12 sztuk, z którego ja zawsze robię muffinki. Ważne, aby przygotować sobie na początku blaszkę na muffinki (na 6 bądź 12 sztuk) oraz papierowe bądź sylikonowe papilotki do nich. Jeśli upieczecie je bez blaszki, w samych papilotkach, wówczas mogą zrobić się z nich placki, a nie babeczki, bo nadmiar ciast może wypływać. Trzeba przygotować jeszcze dwie miski: do suchych i do mokrych składników. No i oczywiście musimy wcześniej nagrzać piekarnik do 200oC. Tak więc jak wszystko gotowe przygotowanie babeczek czas zacząć. 

Składniki:

- 80 ml oleju/oliwy,

- 250 ml mleka,

- jajko,

- 250 g mąki,

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

- pół łyżeczki sody,

- 2 łyżki kakao (jeśli chcemy mieć kakaowe babeczki),

- szczypta soli,

- łyżeczka cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą mokre składniki, czyli olej, mleko i jajko. W drugiej suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól, cukier i cukier waniliowy

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Masa stanie się bardzo gęsta i taka ma być. 

Teraz za pomocą łyżki stołowej nakładamy porcję ciasta, czyli jedną łyżkę do papilotki, która znajduje się w blaszce na muffinki. Jeśli chcemy można do środka babeczki włożyć np. konfiturę, kawałki czekolady, cukierki itp. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. 

Gotowe babeczki wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch możemy ozdobić lukrem lub kremem. 

nadziewane babeczki z pianką i posypką

odpowiedź 11 kwietnia 2019 przez użytkownika

Tu kilka przepisów na babeczki, muffinki wykonane na podstawie składników zamieszczonych w powyższym wpisie. 

1. Babeczki czekoladowe nadziewane czekoladą z bitą śmietaną.

babeczki z nadzieniem czekoladowym w środku

2. Muffinki podane w waflach do lodów

ciasto na babeczki w waflach do lodów

...