konto millenium
pytanie zadane 11 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 11 kwietnia 2019 przez użytkownika

Kisiel mleczny to inaczej budyń. Zapewne bardziej znamy go właśnie pod tą nazwą. Robi się go oczywiście z mleka i skrobiowych zagęstników (mąki ziemniaczanej), żeby uzyskał idealną, półpłynną konsystencję. Wygląda tak:

budyń do ciasta

Budyń można jeść bez żadnych dodatków i jest on bardzo dobry w smaku. Uwielbiany szczególnie przez dzieci, które mogą go jeść w wielu odmianach smakowych. Do budyniu można również stosować dodatki takie jak: cukier, karmel, kakao, syrop malinowy, bita śmietana, owoce, dżem, konfitura, bakalie, ciasteczka itp. 

Prócz osobnego deseru, budyń może stanowić również półprodukt, którego używa się do przygotowywania:

- kremów do tortów i ciast - wówczas dodaje się do budyniu masło,
- nadziewanych wyrobów drożdżowych np. drożdżówek, pączków, kruchych babeczek,
- gotowanych lub pieczonych serników.

babeczki i budyń

Kiedyś mianem budyniu określano wyłącznie produkt w proszku, czyli koncentrat oraz gotowy budyń w słoiczku, który był przeznaczony dla małych dzieci i niemowląt. Jeśli chodzi o przygotowanie budyniu z koncentratu, do którego dodajemy mleko, to są takie jego rodzaje jak:

- budyń błyskawiczny - do przygotowania na mleku lub wodzie, gdzie zawartość opakowania wsypujemy do gorącego płynu i mieszamy. 

- budyń wymagający gotowania - mają najprostszy skład. Taki budyń mieszamy z niewielką ilością mleka i dosładzamy, resztę mleka zagotowujemy, a potem wlewamy mleko z cukrem i proszkiem, które mieszaliśmy na początku. Całość mieszamy ciągle do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

...