Ryż jest bardzo popularnym produktem pasującym zarówno na śniadanie, obiad oraz kolacje. Na jego podstawie robi się też napoje ryżowe. Na świecie ponad 1/3 ludności spożywa ryż jako podstawa żywienia. Zastępuje on ziemniaki, makarony i kasze.
Ryż powstaje z ziaren ryżu siewnego i rośnie głównie w Azji w miejscach gęsto zaludnionych, gdyż do jego uprawy potrzeba dużo pracy rąk ludzkich (a jak wiadomo kraje azjatyckie są gęsto zaludnione). Jedne gatunki ryżu rosną na bagiennych terenach (ryż padi), a inne rosną bez nawadniania (ryż górski).
Jeśli chodzi o rodzaje ryżu jakie możemy kupić w sklepach to są to:
Ryż biały - najbardziej znany, ale pozbawiony większości składników odżywczych. W trakcie jego polerowania usuwa się z niego łuskę, zarodki i otręby. Plusem białego ryżu jest to, że może on być długo przechowywany, a jego spożycie ułatwia trawienie.
Ryż brązowy - zwany też ryżem naturalnym zawiera w sobie wiele składników odżywczych, witamin i minerałów, gdyż pozbawiony jest tylko niejadalnej łuski; ma lekko orzechowy aromat. Rośnie w Chinach, Indiach i Indonezji. Gotuje się dłużej niż biały ryż i również dłużej się go trawi, przez co mamy uczucie sytości na dłuższy czas.
Ryż czarny, ryż indonezyjski, ryż fioletowy, ryż zakazany - zawiera dużo witaminy E i przeciwutleniaczy, ma orzechowy aromat. Po ugotowaniu robi się fioletowy i jest kleisty. Nazwa ryż zakazany nawiązuje do Chin, gdzie dawniej czarny ryż był spożywany wyłącznie przez cesarza i był zakazany/niedostępny dla reszty społeczeństwa. Cesarz spożywał go, ponieważ twierdził, że jego ziarna są najlepsze na świecie.
Ryż czerwony - ma dużo składników odżywczych (żelaza, witamin z grupy B) i błonnika. Poza tym jest lekko słodki i orzechowy w smaku. Po ugotowaniu jest bardziej sypki, niż biały ryż, ponieważ zawiera mniej błonnika.
Ryż parboiled - znany tez jako ryż paraboliczny; jest on poddany działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem tuż przed zapakowaniem, czyli jest wstępnie parzony. To sprawia, że nie traci witamin i składników odżywczych. Ryż ten nie pęcznieje więc idealnie nadaje się do zup czy do risotto. Po zagotowaniu jest miękki i sypki.
Dziki ryż, ryż wodny, wodny owies, zizania wodna, ryż kanadyjski - rośnie w Ameryce Północnej dziko na mokradłach. Jest to mieszanka czterech rodzajów zbóż tworzących Zizanię. Co ciekawe łodygi tej rośliny są używane w kuchni chińskiej i amerykańskiej.
Ryż peruwiański, komosa ryżowa, quinoa - jest łatwy w przygotowaniu, a jego odmiana komosa biała rośnie również w Polsce w okolicach Gubina. Komosę często stosuje się jako zamiennik ziemniaków lub makaronu, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu i lekkostrawna. Quinoa zbiera się najczęściej ręcznie, gdyż ze względu na delikatność rośliny zbiór maszynowy mógłby uszkodzić ziarna.
Ryż niemiecki, jęczmień dwurzędowy, jęczmień zwyczajny - najstarsze i najważniejsze zboże uprawne, największym jego producentem jest Rosja.
Ryż Basmati - ma długie i cienkie ziarna oraz charakterystyczny orzechowy aromat. Można spotkać w sklepach ryż biały lub brązowy z tego rodzaju. Po dłuższym niż zazwyczaj gotowaniu (przed gotowaniem warto zalać go wodą, by pozbyć się goryczki), robi się sypki i się nie klei. Jego nazwa pochodzi od słów vas - aromat i mati - zakorzeniony. Z czasem słowo vasmati uległo zmianie i przerodziło się w basmati, czyli ryż o mocnym aromacie.
Ryż kleisty - jego ziarna są krótkie i jest on, jak sama nazwa wskazuje, bardzo kleisty zaraz po ugotowaniu. Zwany jest czasem słodkim ryżem, gdyż przyrządza się na jego bazie słodkie specjały. Ryż kleisty nie zawiera glutenu.

Istnieje jeszcze coś takiego jak plastikowy ryż, ale nie jest on produktem spożywczym.