Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Któż z nas tego nie słyszał choć raz w życiu? Mantra powtarzana przez nasze mamy, babcie, ciocie, dietetyków i inne osoby. Czy na prawdę jedzenie rano ma jakieś większe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia w ciągu całego dnia?
Otóż tak i to wielkie. Nasz tryb życia, dieta, w tym zwłaszcza śniadanie bardzo wpływa na pracę naszego umysłu w ciągu całego dnia oraz na wydajność fizyczną i psychiczną naszego organizmu. Śniadanie zwiększa wydajność pracy u dorosłych oraz lepszą koncentrację w nauce u dzieci. Ma ono również znaczenie dla osób, które jedzą niedostatecznie dużo lub nieregularnie. Oczywiście śniadanie śniadaniu nierówne, ale trzeba wiedzieć, że powinno być ono podstawą wszystkich dań spożywanych w ciągu dnia i w związku z tym powinno zawierać produkty o dużej wartości odżywczej (zawierające błonnik, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz proteiny). Śniadanie musi być przede wszystkim zbilansowane.
Dlatego na śniadanie dobrze jest jeść m.in. owsiankę, granolę z jogurtem, ryż na mleku lub z innymi dodatkami. W naszym kraju popularne są kanapki wraz z herbatą, kawą, kakao lub innym ciepłym napojem, jajecznica lub zupa mleczna, czyli mleko np. z kawałkami bułki.


Jednak co kraj to obyczaj i śniadania w jednych krajach są lekkostrawne, a w innych ciężkostrawne i sycące. Każdy jednak musi dobrać śniadanie odpowiednie dla siebie.
- Na zachodzie popularne są płatki śniadaniowe słodkie jedzone z mlekiem, a do tego sok oraz pancakesy.
- W Anglii znowu śniadanie jest bardzo kaloryczne.
- W hotelach często serwuje się śniadanie w formie szwedzkiego stołu.