pytanie zadane 3 kwietnia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 kwietnia 2019 przez użytkownika

W Polsce gwiazdki Michelina mają takie restauracje jak:

- Atelier Amaro - Warszawa Plac Trzech Krzyży (wcześniej ulica Agrykola 1)
Założona i prowadzona przez polskiego kucharz i restauratora Wojciecha Modesta Amaro, która jako pierwsza w Polsce otrzymała taką gwiazdkę, a było to w 2013 roku (utrzymywana była ona przez 3 kolejne lata),

- Senses - Warszawa ulica Bielańska 12
Założona przez Andrea Camastra z pochodzenia Włoch, było to w 2016 roku.

Gwiazdki Michelina to nagroda prestiżowa, przyznawana za walory smakowe. Są one przydzielane restauracjom, które spełniają pewne wymogi. Wymogi te zawarte są w tzw. Przewodnikach Michelina, które André Michelin wraz z bratem Édouard'em stworzyli. Stworzyli oni również, znane do dziś opony samochodowe i rowerowe, pneumatyczne z dętką Michelin. Prócz tego Michelin wydał również składaną mapę samochodową Francji oraz przewodnik turystyczny po miejscach, które warto zwiedzić. W przewodniku tym znajdowały się również gwiazdki, które przyznawano odwiedzanym restauracjom z dobrym jedzeniem. 

Początkowo przewodniki po francuskich restauracjach miały kolor niebieski, który potem zmieniono na czerwony. Obecnie przewodniki wydaje się w dwóch kolorach:

- Przewodniki czerwone są to przewodniki kulinarne, opisujące hotele i restauracje, są tam też symbole opisujące daną restaurację oraz trzech ich specjalności kulinarnych

- Przewodniki zielone są to przewodniki turystyczne, opisujące miasta, regiony świata i państwa pod względem atrakcyjności turystyczno-krajoznawczej; tu też znajduje się system oceniania atrakcyjności za pomocą gwiazdek. 

Obecnie jest ich już 12, znajduje się w nich ponad 45 000 hoteli i restauracji w Europie, ale są też miasta pozaeuropejskie. Przewodniki drukuje się co roku, więc dana restauracja gwiazdkę może stracić np. gdy odejdzie z danej restauracji szef kuchni. Do nowych przewodników wpisuje się debiutujące restauracje, które mają okazję zdobywać gwiazdki.

Gwiazdki Michelin mają trójstopniową ocenę i wygląda ona następująco:

- 3 gwiazdki - zobacz koniecznie,

- 2 gwiazdki - warto odwiedzić,

- 1 gwiazdka - godne uwagi.

Na całym świecie znajduje się 100 restauracji mających 3 gwiazdki, 400 restauracji mających 2 gwiazdki i 2000 restauracji mających jedną gwiazdkę. Gwiazdki przyznają anonimowi klienci, którzy odwiedzają restaurację i pod kątem smaku potraw, ich wyglądu, obsługi, wnętrza, klimatu przyznają swoje oceny. 

komentarz 3 kwietnia 2019 przez użytkownika

Prócz gwiazdek Michelin'a restauracjom są jeszcze przyznawane inne wyróżnienia Michelina. Należą do nich:

1. Sztućce
Przyznaje się je za wystrój i obsługę w danej restauracji w skali od 1 do 5 sztućców. Sztućce mają kolor czarny lub czerwony (atmosfera restauracji jest bardzo przyjemna).

2. Bib Gourmand
Świetny stosunek jakości do ceny.

3. Wschodzące Gwiazdki
Są to restauracje, które są kandydatami do pozyskania Gwiazdki Michelin w kolejnych etapach.

4. Czarny Znaczek
Interesujący wygląd dań.

5. Czerwony Znaczek
Wybitny wygląd potraw.

6. Winogrono
Wspaniała oferta win. 

...