konto millenium
pytanie zadane 23 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 23 marca 2019 przez użytkownika

Dżem kokosowy to produkt spożywczy o takich samych właściwościach jak normalny dżem truskawkowy czy jabłkowy, jednak zrobiony jest nie z owoców, a z wiórków kokosowych i cukru.Taki dżem popularny jest w południowo-wschodniej Azji, zaś w niektórych jej rejonach są różne odmiany tego dżemu. 

W Indonezji, Malezji i Singapurze robi się np. dżem kokosowo-jajeczny z mleka kokosowego, liści Pandanu (roślina rosnąca w lasach namorzynowych), jajek i cukru. Taki dżem nazywa się Kaya i jest bardzo słodki i kremowy w smaku. W krajach tych je się ten dżem do tostów. 

Na Filipinach z kolei dżem robi się ze śmietany kokosowej i melasy. Również dżem ten je się smarując nim tosty, a poza tym używa się go pandesal, czyli pieczywa lub kalamay, czyli słodkiego przysmaku z Filipin. 

W Tajlandii dżem ma konsystencję sosu i nazywa się go Sangkhaya. Jest on mniej lepki i przyrządza się nim dynię, ryż lub serwuje w orzechu kokosowym. 

...