konto millenium
pytanie zadane 22 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 22 marca 2019 przez użytkownika

Marcepan to słodycz, stworzona dla osób, które lubią bardzo słodkie rzeczy. Robi się go z cukru i prażonych, zmielonych migdałów oraz olejku migdałowego. Określany jest często jako przodek czekolady, który podawano sam lub z dodatkami czy owocami. 

Marcepanu często używa się do ozdabiania tortów, ciast i ciastek, gdyż masa po podgrzaniu w dłoniach staje się bardzo plastyczna i można z nią zrobić wszystko. Dawniej robiono z niego po prostu placek z cukru i migdałów. 

Do końca nie wiadomo, skąd pochodzi marcepan, natomiast jeśli chodzi o Europę to prawdopodobnie będą to Niemcy, a dokładniej miasto Lubeka (Szlezwig-Holsztyn). Dziś można też kupić różne produkty zastępujące prawdziwy marcepan tzw. zamienniki, które poznamy po silnym gorzkim smaku. Są nimi:

- percepan - gdzie zamiast migdałów występują zmielone jądra pestek brzoskwini lub moreli,

- arachipan - gdzie zamiast migdałów występują zmielone orzechy arachidowe,

- keszupan - gdzie zamiast migdałów występują zmielone orzechy nerkowca.

Ciekawostka - w Szentendre na Węgrzech znajduje się Muzeum Marcepanu, w którym można nie tylko zobaczyć jak powstaje marcepan, ale również zakupić swój ulubiony smak czy na nawet posmakować specjałów z marcepanem w lokalnej cukierni. 

...