Choć wydaje nam się, że rodzajów czekolady na świecie jest bardzo dużo, to tak naprawdę jest tylko pięć głównych rodzajów czekolady. Czekolada, czyli jeden z najbardziej lubianych rodzajów deseru powstaje z ziaren kakaowca. Jeśli chcesz się dokładnie dowiedzieć jak powstaje czekolada, odsyłam do artykułu.
Tymczasem wymienię i po krótce opisze rodzaje czekolady jaką możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Trzeba też wiedzieć, że czekolada w swoim składzie zawiera m.in. minerały, takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i żelazo.
1. Czekolada gorzka
Chyba najbardziej znana i najzdrowsza wersja czekolady. Najlepsza jest ta, która w swoim składzie ma 70% kakao lub więcej. Poznać ją można po smaku, gdzie wyczuwalna jest lekka nuta gorzkości, ale także po ciemniejszym kolorze. Im więcej kakao w składzie czekolady, tym będzie ona ciemniejsza.
Gorzką czekoladę robi się z: masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru.

2. Czekolada mleczna
Druga najbardziej znana wersja czekolady, która ma wielu zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci. Zawartość kakao w tym przypadku to do 50%, czyli że nie może ono przekraczać 50% kakao. Czekolada ta występuje jako sama w sobie czekolada mleczna, albo z dodatkami. Dodatkami do czekolady mlecznej mogą być: bakalie, orzechy, polewy, musy, chrupki, herbatniki, wiórki kokosowe, ekstrakt miętowy, nadzienie itp.
W jej skład wchodzi: mleko lub mleczny proszek, wanilia oraz kakao.

3. Czekolada deserowa
Zawartość kakao w takiej czekoladzie to do 50%.
W jej skład wchodzi: miazga kakaowa, cukier, lecytyna, tłuszcz kakaowy i dodatki.

4. Czekolada biała
Wynaleziona w 1930 roku czekolada, która charakteryzuje się białym kolorem. W tej czekoladzie nie występuje proszek kakaowy, ponieważ bawiłby on czekoladę na brązowy kolor. Czasem można spotkać tą czekoladę w wersji z dodatkami jak np. żurawina, orzechy czy bakalie.
Składa się ona z: masła kakaowego, cukru, mlecznych dodatków. Masła kakaowego jest do 33%.

5. Czekolada różowa lub rubinowa
Najnowsza wersja czekolady, bardzo teraz popularna, która została wprowadzona do sprzedaży dopiero w 2017 roku. Nie dodaje się do niej barwników i aromatów. Wszystko zawdzięcza swojej naturze. W smaku jest nieco kwaskowata, jagodowa, orzeźwiająca i bardziej kremowa niż inne rodzaje czekolad.
Produkuje się ją ze sproszkowanych nasion kakaowca.
Trzeba pamiętać, że prawdziwa czekolada ma w swoim składzie kakao powyżej 30% (nie licząc czekolady białej). Wyroby czekoladopodobne na etykiecie będą miały informację, że ich produkty zawierają nie więcej niż 7% kakao. Często też te produkty zamiast słowa "czekolada" na etykiecie będą miały napisane "mleczna" lub "tabliczka deserowa". Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet, wówczas będziemy wiedzieć co kupujemy.
Istnienie czekolady możemy zawdzięczać Krzysztofowi Kolumbowi, który odkrywając obie Ameryki, poznawał również ludność tubylczą oraz ich lokalne przysmaki. Wśród nich było również kakao, czyli sproszkowane ziarna kakaowca. Pierwsza znana nam dziś tabliczka czekolady została stworzona po 1828 roku przez Francis'a Fry'a, który połączył ze sobą kakao, cukier i tłuszcz kakaowy. Warto wspomnieć też o Rudolfie Lindt'cie, który wynalazł maszynę do mieszania czekolady. Od jego nazwiska powstała jedna z najwyższej jakości czekolad Lindt, które znane są dziś na całym świecie.

Zobacz również jakie są najpopularniejsze słodycze rodem z Polski, znane na całym świecie.