walutomat

pytanie zadane 22 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 22 marca 2019 przez użytkownika

Rodzajów czekolady na obecnym rynku jest wiele. Natomiast podstawowe, czy też główne rodzaje czekolady wypiszę poniżej. Dla zainteresowanych - produkcja czekolady krok po kroku. 

1. Czekolada gorzka 
Chyba najbardziej znana i najbardziej zdrowa wersja czekolady. Robi się ją z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru. Najlepsza jeśli w swoim składzie ma 70% i więcej kakao. Poznać ją można po smaku to raz, ale też po ciemniejszym kolorze. Im więcej kakao tym czekolada będzie ciemniejsza. 

2. Czekolada mleczna
Druga najbardziej znana wersja czekolady. Robi się ją z mleka lub mlecznego proszku i wanilii oraz kakao, ale nie może ono przekraczać 50%. Czekolada ta ładnie komponuje się z takimi dodatkami jak orzechy czy bakalie (czekolada bakaliowa lub orzechowa). 

3. Czekolada deserowa
Składa się ona z miazgi kakaowej, cukru, lecytyny, tłuszczu kakaowego i dodatków. Zawartość kakao w takiej czekoladzie to do 50%. 

4. Czekolada biała
Pozyskuje się ją z masła kakaowego, do którego nie dodaje się proszku kakaowego, który by zabarwił czekoladę na brązowy kolor. masła kakaowego jest do 33%. Czekolada ta ładnie komponuje się z takimi dodatkami jak żurawina, orzechy, bakalie. Wynaleziono ją w 1930 roku. 

5. Czekolada różowa lub rubinowa
Najnowsza wersja czekolady, wprowadzona do sprzedaży dopiero w 2018 roku. Produkuje się ją ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego, nie dodając barwników i aromatów. Wszystko zawdzięcza swojej naturze. W smaku jest nieco jagodowa, orzeźwiająca i bardziej kremowa niż inne rodzaje czekolad. 

Trzeba pamiętać, że prawdziwa czekolada ma w swoim składzie kakao powyżej 30% (nie licząc czekolady białej). Wyroby czekoladopodobne na etykiecie będą miały informację, że ich produkty zawierają nie więcej niż 7% kakao. Często tez te produkty zamiast słowa "czekolada" na etykiecie mają napisane "mleczna" lub "tabliczka deserowa"

...