konto millenium
pytanie zadane 13 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 13 marca 2019 przez użytkownika

Bary mleczne to miejsca podobne do jadłodajni, barów, w których podawano głównie dania mleczne, stąd nazwa takiego miejsca. Przygotowywano w nich tradycyjne dania kuchni polskiej robione na mleku, ale również na jajkach, kaszach, mące, zaś z małą ilością mięsa. 

Pierwszy bar mleczny w Polsce Mleczarnia Nadświdrzańska powstał w 1896 roku i otworzył go rolnik Stanisław Dłużewski. Znajdował się na Nowym Świecie w Warszawie. W 1918 roku takie bary znajdowały się już na terenie całej Polski i dostępne były dla każdego obywatela, zarówno dla bogatszych jak i uboższych rodzin. Najwięcej barów mlecznych działało na terenie Polski w czasach PRL-u i wówczas należy do Spółdzielni Społem. Do dziś zachowały się już nieliczne bary tego typu. 

Bary mleczne charakteryzuje skromny wystrój, wielkie tablice z menu i cenami podanymi bez zaokrągleń (co do grosza), cerata na stołach, ceramiczne talerze i kubki, aluminiowe sztućce oraz brak kelnerów.Działanie baru mlecznego można zobaczyć w filmie Miś

A tu jak wyglądały bary mleczne w roku 1984:

W barach mlecznych podawano takie dania jak m.in. zupy mleczne, pierogi, omlety, rozgotowane kasze, budynie, kisiele, kompoty itp. 

...