dhosting
pytanie zadane 12 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 13 marca 2019 przez użytkownika

Cukru waniliowego lub wanilinowego używamy zazwyczaj podczas pieczenia ciast. Dodaje on aromatu wanilii i słodkości. Jednak dobrze jest wiedzieć czego tak naprawdę używamy i czym różnią się te dwa rodzaje cukrów od siebie. 

Cukier waniliowy składa się z cukru białego oraz laski wanilii lub ekstraktu z wanilii. Można go kupić lub zrobić samodzielnie wkładając do słoika z cukrem laskę wanilii, gdzie trzymamy ją tak zamkniętą przez kilka tygodni. 

Cukier wanilinowy składa się z cukru białego i waniliny lub etylowaniliny. Obie substancje są pochodzenia chemicznego i mają zapach wanilii. Pozyskuje się ją z miazgi drzewnej.  Waniliny używa się nie tylko w kuchni, ale również do produkcji perfum i innych kosmetyków. U niektórych osób wanilina może powodować uczulenia, podrażnienia, kontaktowe zapalenie skóry czy egzemę. 

cukier wanilinowy


Cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego, często ma żółtawy kolor. Niektóre cukry wanilinowe zawierać mogą zarówno wanilinę, jak i naturalny ekstrakt z wanilii (jak sugeruje producent na opakowaniu). Co ciekawe cukier wanilinowy może w swoim składzie mieć też gluten, jaja, mleko i soję...

skład cukru wanilinowego

...