Owsianka to częsta potrawa, którą przygotowuje się na śniadanie. Jest szybka w przygotowaniu i dostarcza energii na cały poranek. Można dodać do niej różne ulubione owoce, mrożone lub świeże oraz przyprawy np. cynamon.
By przygotować owsiankę, należy zalać płatki owsiane mlekiem lub wodą. Proporcje są następujące: jedna porcja płatków, jedna porcja płynu (mleka, wody). Może to być pół szklanki płatków na pół szklanki mleka/wody. Można odstawić całość, by płatki zmiękły i dopiero całość zagotować. Jeśli używamy płatków owsianych błyskawicznych można gotować je od razu lub zalać wrzątkiem i odstawić na około 3 minuty. Całość może mieć konsystencję papki lub zupy, w zależności od tego jaką wolimy jeść. Owce i przyprawy najczęściej dodajemy po ugotowaniu. Owsiankę można jeść na gorąco lub na zimno. Najlepiej jednak jest owsiankę namoczyć, gdyż ma ona wówczas wpływ na poprawną pracę naszego układu trawiennego i ułatwia trawienie.
- Baza do owsianki -
- Owsianka z bananem, jabłkiem i posypana kakao -
- Owsianka z truskawkami i miodem -
- Prażone płatki owsiane z jogurtem, bananem i kawałkami czekolady -
Według tradycyjnego polskiego przepisu na owsiankę nie powinno się do niej dodawać nic oprócz płatków i mleka. Ewentualnie można ją posolić lub posłodzić, choć mleko zawiera cukier więc całość będzie słodka. Prócz cukru owsiankę możemy posłodzić też miodem, syropem klonowym lub innym słodzikiem.
Najbardziej zdrowa wersja przygotowania owsianki to użycie płatków owsianych zwykłych lub górskich, które gotuje się tylko chwilę lub wcale nie gotuje i nie słodzi. Za to można dodać do niej orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni lub jogurt.
Na owsiankę mówi się też krupnik z kaszy owsianej (nie mylić z krupnikiem z kaszą gryczaną). Poniżej przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych:
- Zapiekane jabłko z owsianką

- Gofry owsiane

- Ciasteczka owsiane z bakaliami

- Owsiane bałwanki

- Placki owsiane z bananem

- Omlet z płatków owsianych
Owsianka jest bardzo zdrową propozycją śniadaniową, gdyż zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwas pantotenowy. Taka porcja owsianki, najlepiej jedzonej z rana, na długo zaspokaja głód, dodaje energii i wspomaga pracę jelit.
Jeśli nie możecie używać zwykłego mleka krowiego do przygotowania owsianki, użyjcie mleka ryżowego lub migdałowego. A słodzić można ją miodem lub syropem klonowym, zamiast cukru.