dhosting
pytanie zadane 9 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 9 marca 2019 przez użytkownika

Wołowina Kobe to mięso pochodzące z rasy mięsnego, japońskiego bydła. Ma ono wysoka jakość, a co za tym idzie również wysoką cenę (nawet 500 dolarów za kg mięsa). Odmiana tego bydła pochodzi z miejscowości Kobe w Japonii i termin wołowina kobe stosuje się tylko i wyłącznie do wołowiny pochodzącej z tego regionu. 

mięso wołowina kobe

Mięso wołowe ma marmurkowaty wygląd i różny smak, który zależy od rasy hodowanego tu bydła. Pod tym względem można wyróżnić następujące rasy:

1. Kuroge-washu z rasy czarnej, zawiera duże paski tłuszczu nawet w mięsie chudym, ma delikatny, kremowy smak. 

2. Akage-washu z rasy brązowej lub czerwonej, zawiera mało tłuszczu i ma łagodny smak.

3. Tankaku-washu z rasy krótkorogiej, stanowi chude mięso o delikatnym, ale tez pikantnym smaku.

4. Mukaku-washu z rasy bezrogiej, ma charakterystyczny smak. 

...