dhosting
pytanie zadane 9 marca 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 9 marca 2019 przez użytkownika

W naszej diecie możemy wyróżnić kilka rodzajów mięsa, które przeznaczone jest do jedzenia. Jest to:

I. Mięso czerwone

1. Wieprzowina, czyli mięso świń występująca najczęściej w kuchni polskiej i chińskiej.

2. Wołowina, czyli mięso krów występująca najczęściej w kuchni polskiej i amerykańskiej. Najdroższą odmianą wołowiny jest wołowina Kobe.

3. Cielęcina, czyli mięso cieląt krów, które osiągają wiek do pół roku życia. Najlepsze mięso jest ze sztuk 6-8 tygodniowych, które żywione były wyłącznie mlekiem matki. 

4. Baranina, czyli mięso z owcy, występuje w kuchni islandzkiej, mongolskiej, muzułmańskiej i europejskiej. 

5. Jagnięcina, czyli mięso młodych owiec, które ukończyły 6 miesiąc życia, ale nie mają jeszcze roku i były karmione wyłącznie mlekiem matki. 

6. Konina, czyli mięso z konia, zawiera dużo białka i mało tłuszczu. Mięso to po przygotowaniu jest bardzo twarde i ma specyficzny mocny smak, dlatego dużo się je przyprawia przed podaniem.

7. Dziczyzna, czyli mięso dzikich zwierząt, takich jak: dziki, zające, sarny, jeleni i dzikiego ptactwa. 

8. Kozina, czyli mięso kóz.

9. Mięso osłów, z którego przygotowuje się głównie salami, które jest jednym z najtrwalszych mięsnych produktów i najdroższych wędlin. 

10. Mięso z królika

II. Mięso białe

1. Drób, czyli mięso z ptaków hodowlanych, głównie kurczaków, kaczek, gęsi i indyków. Mięso z kurczaków jest proste w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne. 

2. Ryby.

Zazwyczaj mięso w większości składa się z białka, które stanowi aż 76% suchej masy. Poza tym w skład mięsa wchodzi jeszcze woda, tłuszcz i węglowodany. Mięso znane jest ludzkości od czasów starożytnych, aż po dziś dzień i przygotowywane jest na różne sposoby poprzez smażenie, gotowanie i pieczenie. 

...