pytanie zadane 27 lutego 2019 w Różne przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 27 lutego 2019 przez użytkownika

Terminy te stosuje się głównie w odniesieniu do ziół, a dokładniej do przyrządzania z nich odwarów, naparów itp. 

Napar - przygotowuje się go podobnie jak herbatę, czyli się zaparza daną rzecz np. zioła. Elementy ziela np. kwiaty, liście lub nadziemne części rośliny, zalewa się świeżym wrzątkiem.
Następnie kubek przykrywa się spodkiem/talerzykiem i parzy się zioła przez dany czas np. przez 10 minut. Napary pije się gdy są ciepłe lub letnie. Jeśli chcemy pić je każdego dnia to codziennie powinno robić się świeży napar. 

napar ziołowy

Odwar - jest mocniejszy od naparu. Wykonuje się go z części roślin nie zawierających olejków eterycznych, czyli z korzeni, kory, gałęzi lub owoców danej rośliny, które zalewa się dla odmiany letnią lub zimną wodą. Następnie całość się podgrzewa na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Potem przelewa się całość przez sitko lub gazę. Odwar pije się zimny lub ciepły i codziennie należy przyrządzać świeży, bu pić go bezpośrednio przed spożyciem. 

Przygotowując odwar należy pamiętać, by nie robić tego w aluminiowych garnkach. Odwaru się nie słodzi. 

odwar

...