dhosting
pytanie zadane 1 lutego 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 1 lutego 2019 przez użytkownika

Jajecznica z cebulką czy bez niej jest częstym posiłkiem, który przyrządzamy sobie na śniadanie. Jest to wówczas bardzo wartościowe i odżywcze śniadanie. Możemy do niej dodawać różne rzeczy jak np. wędlinę, kiełbaskę, przyprawy, warzywa czy przygotować ją zupełnie bez niczego lub w wersji specjalnie dla dzieci. Ja dziś pokażę przepis na jajecznicę z cebulką dla dwóch osób.

Składniki:

- 5 jajek,

- sól jodowana,

- olej do smażenia,

- średniej wielkości cebulka.

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewam olej około 1-2 łyżek. Cebulkę obieram a następnie kroję w kostkę. Podsmażam ją aż się zeszkli. 

cebulka posiekana do jajecznicy

Jajka wybijam do miseczki, dodaję szczyptę soli do smaku i mieszam całość. Gdy cebulka zeszkli się już, wlewam na patelnię rozmącone jajka. Wtedy zmniejszam ogień i smażę ciągle mieszając. Wówczas jajecznica wychodzi idealna. Zobaczcie sami.

smażenie jajecznicy

jajecznica z cebulką, sałatą i chlebem

...