Frytki, czyli pokrojone w podłużne paski ziemniaki smażone na oleju (na patelni lub we frytkownicy) lub pieczone w piekarniku. Są daniem, jeśli można je tak nazwać, które lubią wszyscy i dorośli i dzieci i chyba nie znam osoby, która by ich nie lubiła.
Na frytki nadają się najlepiej ziemniaki z odmian: Irga, Irys, Orlik, Fresco, Sante.
Frytki można dziś kupić w każdym, barze czy restauracji, ale można je również zrobić w domu. Jak zrobić frytki? Wystarczy zakupić ziemniaki danej odmiany, obrać ze skórki, umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w podłużne paski. Można kroić nożem i wtedy uzyskamy proste frytki:

Lub pokroić za pomocą krajalnicy do frytek, czyli takiej powyginanej blaszki, dzięki czemu będziemy mieć frytki karbowane:

Następnie smażymy je w głębokim tłuszczu, wcześniej dobrze rozgrzanym. Smażymy do zarumienienia się ich. Mieszamy od czasu do czasu, by usmażyły się równo z każdej strony.

Takie domowe frytki można posypać solą i jeść same z ketchupem lub dodać do innych dań np. do domowego kebaba. Ziemniaki można tez pokroić na cienkie plasterki i usmażyć, a otrzymamy chipsy.