Propozycja na pierwsze, ale również drugie śniadanie, jeśli macie dłuższą chwilę. Przygotowanie tego śniadania może nie zajmuje dużo czasu, ale trzeba swoje odczekać w czasie pieczenia. Na szczęście można tę wersję śniadania zabrać ze sobą do pracy, by potem cieszyć się pysznym smakiem pieczonego jabłka.
Nadziewane jabłko to zdrowa i sycąca wersja śniadania w stylu "fit". Poprzez swoje dodatki zasmakuje nie tylko nam dorosłym, ale również dzieciom. A oto jak zrobić takie śniadanko:
Składniki:
- jabłka (jedno na jedną osobą - tak ja robiłam),
- 1-2 łyżki płatków owsianych,
- garść żurawiny,
- łyżeczka miodu,
- dowolne przyprawy np. cynamon.
Wykonanie:
Odkrawamy z jabłka górę, tak, żeby była potem przykrywka. Z reszty jabłka wydrążamy środek.

Teraz w miseczce mieszamy płatki owsiane, miód i żurawinę (w mojej wersji). Całość przekładamy do miseczki z jabłka. Nadzienie trochę przypomina mi owsiankę.


Tak przygotowane jabłko zakrywamy wcześniej odciętą górną częścią i wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika. Pieczemy pół godziny. Po tym czasie nasze pieczone jabłko wygląda tak:


Przyznam, że taka wersja śniadania bardzo mi odpowiada. Całość jest pyszna, ale jak dla mnie nieco za słodka. To pewnie przez żurawinę i miód. Jeśli nie lubicie takich słodyczy, to można zrezygnować z miodu bądź żurawiny. Nawet samo jabłko i płatki owsiane już są w sobie słodkie.
