pytanie zadane 26 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 26 stycznia 2019 przez użytkownika

Olej z orzecha włoskiego wytwarza się z miąższu orzecha włoskiego tłoczonego na zimno. Wytwarzany jest w krajach śródziemnomorskich np. we Francji, ale również w Australii i Nowej Zelandii. Jest to olej schnący.

Olej ten ma lekko karmelowy posmak. nadaje się do sałatek, sosów, dressingów, zaś rzadziej używa się go do smażenia. 

Przed użyciem olej dobrze jest dla stabilności zmieszać z innym olejem w proporcji 1:1. Olej ten wykorzystuje się, prócz kuchni, jeszcze kosmetyce, przemyśle rękodzielniczym czy malarskim. 

...