walutomat

pytanie zadane 26 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 26 stycznia 2019 przez użytkownika

Masło pozyskuje się ze śmietany, która pochodzi z mleka krowiego, koziego lub owczego. W swoim składzie nie zawiera ono żadnych składników pochodzenia roślinnego. Najbardziej znanymi rodzajami masła są:

- masło śmietankowe składające się z nieukwaszonej śmietanki, zawiera 2-3% laktozy,

- masło extra składające się ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, polecane dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż zawiera jej tylko 0,6%,

- masło serwatkowe składające się głównie z serwatki zamiast z pełnego mleka,

- masło topione zrobione poprzez wytapianie tłuszczu,

- masło bezwodne, czyli masło odwirowane i suszone próżniowo,

- masło dietetyczne, które w składzie ma więcej wody i dodatki olejów jadalnych,

- masło doprawiane, czyli np. masło kakaowe czy masło miodowe,

- masło klarowane.

...