pytanie zadane 26 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 26 stycznia 2019 przez użytkownika

Masło robi się ze śmietany, która pochodzi z mleka krowiego, koziego lub owczego. W swoim składzie nie zawiera ono żadnych składników pochodzenia roślinnego. W maśle znajdują się takie witaminy i składniki jak m.in. witamina A, D i E, retinol i beta karoten. 

masełko miodowe domowe

Masło to produkt, który musi być odpowiednio przechowywany. Najlepszymi warunkami dla masła jest niska temperatura, dlatego też masło, gdy nie jest używane powinno być trzymane w lodówce. Masło można też mrozić lub przechowywać zanurzone w wodzie. Nieodpowiednie warunki przechowywania będą powodowały jełczenie masła, czyli jego psucie, objawiające się brzydkim zapachem. Wpływ na to ma wysoka temperatura powietrza oraz dostęp do światła słonecznego. Zjełczałego masła nie należy spożywać, gdyż może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Najbardziej znanymi rodzajami masła są:

- masło śmietankowe składające się z nieukwaszonej śmietanki, zawiera 2-3% laktozy,

- masło extra składające się ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, polecane dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż zawiera jej tylko 0,6%, a poza tym jest ono zdrowsze od innych rodzajów masła,

- masło serwatkowe składające się głównie z serwatki zamiast z pełnego mleka,

- masło topione zrobione poprzez wytapianie tłuszczu, zawiera 99% tłuszczu i tylko 1% wody,

- masło bezwodne, czyli masło odwirowane i suszone próżniowo,

- masło dietetyczne, które w składzie ma więcej wody i dodatki olejów jadalnych,

- masło doprawiane, czyli np. masło kakaowe, masło pietruszkowe czy masło miodowe,

- masło klarowane.

...