pytanie zadane 26 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 27 stycznia 2019 przez użytkownika

Olej arachidowy robi się z orzeszków ziemnych, fistaszków (zdjęcie poniżej). Ma on intensywnie orzechowy, słodkawy smak i aromatyczny zapach. Jest to olej półschnący. Oleju tego prócz zastosowań kulinarnych, używać można też jako oliwka do masażu, olejek do kąpieli czy maska do włosów z łupieżem. Można nim smarować skórę skuchą, skłonną do łuszczenia się. 

fistaszki na olej arachidowy

Wytwarza się go w Chinach, Indiach, USA oraz w zachodniej i północnej Afryce. 

W swoim składzie olej arachidowy posiada: kwasy omega-9, omega-6, witaminy E i K. Korzystanie z takiego oleju na co dzień w kuchni pomaga obniżać poziom złego cholesterolu, chronić przed chorobami serca, regulować ciśnienie krwi, poprawia kondycję ruchową, zmniejsza ubytki w masie kostnej oraz pobudza jelita do pracy ułatwiając trawienie. 

Trzeba wiedzieć, że kupując olej arachidowy, wybierać ten tłoczony na zimno i nierafinowany. Nie należy go podgrzewać, więc raczej dodajemy go do sałatek czy deserów. 

Ciekawostka - na początku XX wieku oleju tego używano jako napędu do silników Diesla. 

...