pytanie zadane 24 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 24 stycznia 2019 przez użytkownika

Zanim zaczniemy smażenie warto dowiedzieć się o nim kilku bardzo ważnych rzeczy. Przede wszystkim podczas smażenia zachodzą ważne zmiany w składzie użytego do smażenia tłuszczu, więc należy go wybierać z głową. Takie zmiany w składzie dotyczą zwłaszcza tłuszczów roślinnych, które składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Podczas smażenia należy pamiętać, by nie dopuścić do takiego rozgrzania tłuszczu, żeby pojawił się dym, bo wtedy szkodliwych związków jest znacznie więcej. Najlepiej jest więc czytać etykiety, gdzie znajdziemy wszystkie niezbędne informacje. 

Nie podlega żadnej dyskusji jednak fakt, że wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu jest szkodliwe, ponieważ wówczas gromadzą się w nim szkodliwe związki, mogące być przyczyną wielu chorób. 

...