walutomat

pytanie zadane 20 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 20 stycznia 2019 przez użytkownika

Oliwa z oliwek, inaczej olej oliwkowy, używana przez nas w kuchni, ma przede wszystkim dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Prócz nich posiada również wiele witamin (z grupy B, C, E, A), przeciwutleniaczy, minerałów (fosfor, potas, żelazo) i trójglicerydów. Oliwa jest robiona z owoców drzewa oliwnego, czyli z oliwek. Wytwarza się ją w krajach śródziemnomorksich. Jest to olej nieschnący, mający wysoką temperaturę dymienia około 210oC. 

Codzienne stosowanie oliwy z oliwek pomoże naszemu zdrowiu. Obniży ciśnienie tętnicze, rozkurczy, wyreguluje pracę serca, rozszerzy naczynia krwionośne, wyreguluje poziom cholesterolu, a także ochroni organizm przez nowotworami i starzeniem się. 

Oliwę w kuchni należy zawsze przechowywać w temperaturze pokojowej w ciemnych butelkach z dala od światła. Najlepiej zużyć ją w przeciągu pół roku od otwarcia butelki. 

Oliwę extra virgin dobrze jest spożywać wyłącznie na zimno. 

Prócz zastosowania w kuchni oliwę z oliwek można również używać w celach kosmetycznych. Nadaje się ona do suche, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się czy pękającej skóry, ale także jako maska do włosów czy paznokci. 

...