Syrop klonowy pochodzi z Kanady, a dokładnie z prowincji Quebec. Poza tym miejscem, syrop pozyskuje się również w Nowej Anglii - stanie w USA. Syrop klonowy jest naturalnym produktem pochodzącym z roślinnych soków drzew klonowych. Jedno klonowe drzewo w ciągu roku daje do 2 litrów syropu.

Syrop pozyskuje się z takich odmian klonów, które zawierają w sobie dużo cukru, a są to:
- klon cukrowy - w Kanadzie jest to najliczniej sadzone drzewo, w Polsce mało popularne; prócz tego, że soki wykorzystywane są do robienia syropu klonowego, to jego drewno jest używane do produkcji mebli, instrumentów czy deskorolek,
- klon czerwony - ten gatunek klonu można spotkać w europejskich parkach. Podobnie jak klon cukrowy, tak i ten wykorzystywany jest przez ludzi w meblarstwie czy do produkcji syropu,
- klon czarny - uważany jest za podgatunek klonu cukrowego.
Syrop klonowy podczas produkcji po zebraniu go z drzew klonowych, poddaje się odparowaniu. W ten sposób uzyskuje się syrop wysokiej jakości. Litr gotowego syropu pozyskuje się z około 20-50 litrów soku z klonu. Jeśli chodzi o kolor to ma on barwę złocisto-brązową, bursztynową. W skład syropu klonowego wchodzą m.in.: cynk, wapń, magnez, sole fosforanu i manganu, witaminy (z grupy B, H, P), związki fenolowe. Syrop klonowy ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, podobnie co nasz rodzimy miód.
Najczęściej używa się go do polewania pancakesów, czyli amerykańskich naleśników. Takie sceny często widać w zagranicznych filmach. Prócz tego syropu klonowego można użyć do polewania tostów lub gofrów oraz jako zamiennik cukru czy innych substancji słodzących i posłodzić nim herbatę, albo dodać do pieczenia ciasta.