dhosting
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 10 stycznia 2019 przez użytkownika

Estragon to jedno z wielu ziół, które można uprawiać na balkonie w domu i dzięki temu mieć je zawsze pod ręką. Natomiast trzeba pamiętać, by na czas zimy ją przyciąć i ochronić przez mrozem, gdyż nie jest na niego odporna. Roślina ta pochodzi z astrowatych. Dziko rosnące odmiany estragonu można znaleźć w południowo-wschodniej Europie, na obszarach Azji oraz Ameryki Północnej. 

Estragon można używać w kuchni świeży, jak i suszony. W jednej i drugiej wersji ma on taki sam smak. Podaje się go głównie z octem i rybami oraz sosami, omletami, jajkami w koszulkach, sałatkami, pieczeniami wołowymi i drobiem. Zastępuje on sól, więc jeśli nie możemy dużo solić, estragon będzie idealny. 

Ziele to działa na nasz żołądek, który wzmacnia i poprawia jego funkcjonowanie. Poza tym poprawia apetyt, zapobiega wzdęciom i kolkom. 

...