seohost
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 10 stycznia 2019 przez użytkownika

Dynia, niezależnie od tego jakiego rodzaju, posiada wiele pestek. Nie należy ich wyrzucać, ale warto je wysuszyć i po prostu jeść, ponieważ prócz tego, że są one smaczne, posiadają również wiele wartości odżywczych i zdrowotnych dla naszego organizmu.

pestki dyni zielone

Pestki dyni mają w sobie wiele mikroelementów, takich jak:

- mangan,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,

- a także witaminy z grupy B, A, C, D i E. 

Cynk w pestkach dyni pomaga w stanach zapalnych skóry np. przy trądziku oraz błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwych paznokciach. 

Pestki też są bogate w fitosterole, mające działanie przeciwmiażdżycowe. Poza tym pestki dyni działają toksycznie na drobnoustroje i robaki, przez to, że posiadają kukurbitacynę, która niszczy takie pasożyty jak owsiki, glisty czy tasiemce. 

...