dhosting
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 9 stycznia 2019 przez użytkownika

Śledzie są bardzo popularnymi rybami, występującymi w Polsce, gdzie się je hoduje i poławia. Często też lądują na naszych talerzach, bo są bardzo smaczne, choć są osoby, które śledzi nie lubią wcale. 

W sklepach można zakupić zarówno całe śledzie, jak i same ich płaty. Kupując płaty śledziowe w domu należy sprawdzić czy nie są one za słone. Jeśli tak to trzeba włożyć je na około godzinę do zimnej wody, by nadmiar soli się wypłukał. Płaty moczymy do skutku, po kolejnym spróbowaniu, zawsze zmieniając wodę na czystą, aż będą nam smakowały. Śledzie dłużej moczone są bardziej łagodne w smaku. 

Płaty śledziowe można też namoczyć w:

- mleku, by były bardziej delikatne,
- gazowanej wodzie mineralnej z odrobiną soku z cytryny lub octu winnego.

Jedząc śledzie ich zapach zostaje często na sztućcach, talerzach, denku. By się go pozbyć należy naczynia te umyć w zimnej wodzie, a potem przetrzeć plastrem cytryny. 

...