pytanie zadane 17 grudnia 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 17 grudnia 2018 przez użytkownika

Choć kamiennych naczyń czy tez kamionkowych, używało się w dawnej kuchni, gdzie kiszono w takich naczyniach ogórki lub trzymano smalec, to obecnie wracają one do łask. Są to naczynia hermetyczne, trwałe i co najważniejsze izolują ciepło. Naczynia takie wykonane są z ceramiki (mieszanka gliny, soli kuchennej, szamotu i piasku kwarcowego), a potem wypala się je w temperaturze 1200-1300oC. Takie naczynia dzięki swoim składnikom specyficznie się błyszczą i mają brązowy kolor. Dzięki nim również są one nieprzesiąkalne i odporne na działanie kwasów i dlatego też idealnie nadają się do kiszenia.

Jeśli zasięgnąć historii to w Polsce naczynia kamionkowe pojawiły się w XVI wieku, gdzie w Bolesławcu powstał pierwszy kamionkowy cech, zresztą znany do dziś. Kamionka to nie tylko beczki, ale też wiele innych naczyń, jak np. maselnice, garnki, beczki, kubki. W dawnej Polsce nie było lodówek, więc takie naczynia świetnie izolowały różne produkty spożywcze. Co więcej przygotowując przetwory w kamionkach nie należy używać konserwantów, gdyż takowe same się wytworzą po zamknięciu naczynia kamionkową pokrywką. Produkty tak przygotowane zyskują też wartości odżywcze i naturalne probiotyki. W kamionkach też ucierano składniki na ciasto lub leżakowało w nim ciasto na świąteczny piernik. 

Są jednak osoby, które nie lubią przygotowywać czy przechowywać potraw w kamiennych naczyniach, ale bardzo im się takowe podobają. Nie ma nic straconego, gdyż kamionka ładnie się prezentuje też jako element dekoracyjny. Poza domem np. w ogrodzie naczynia kamionkowe będą ładnym elementem dekoracyjnym lub mogą służyć jako donica dla kwiatów. 

...