dhosting
pytanie zadane 17 grudnia 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 17 grudnia 2018 przez użytkownika

Piernikowe ciasto zazwyczaj nie jest kruche, ani miękkie. Musi być ono twardsze, ponieważ zgodnie z legendą, pierniki mają utrzymać się jako ozdoby na choince. 

Ciasto musi leżakować (legenda mówi o 611 dniach) i najlepiej mu będzie w kamionkowych naczyniach. Nie martwice się, że ciasto może się zepsuć. Tak nie będzie ponieważ dodajemy miód, a ten konserwuje, więc nic się ciastu nie stanie, jak trochę postoi i nabierze aromatu. 

Zwróćcie uwagę, na to, że jakiego przepisu na pierniczki nie mamy, to jak wyjmiemy je z piekarnika będą one miękkie, każde będą miękkie. Dopiero z czasem, gdy temperatura spada, pierniczki robią się twarde. To normalne, ponieważ pierniki przed pieczeniem, jak i po upieczeniu wymagają leżenia. Dlatego można je spokojnie upiec dużo wcześniej i potem trzymać w szczelnym zamknięciu np. szklanym słoiku. 

Jeśli natomiast pieczemy pierniki późno, na krótko przed świętami i nie będą one miały czasu leżakować, możemy je zmiękczyć w inny sposób. Można skropić je nieco wodą i wstawić na pół minuty do mikrofali lub skropione wodą wkładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na około 5 minut. Możesz też dodać do naczynia, w którym trzymasz pierniczki, ćwierć pomarańczy czy mandarynki (wymieniaj ja co dzień, dwa), z której pierniczki wyciągną soki i zmiękną. Pozostałe po świętach pierniczki zamknij w hermetyczne pudełko lub słoik i ciesz się ich smakiem jeszcze długo po świętach. 

...