dhosting
w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

przez użytkownika

Naczynia żaroodporne są w mojej kuchni używane raczej czasowo. Znaczy to, że jak ich używam to codziennie przez około 2 tygodnie, a potem miesiąc leżą w szafce i rytuał znów się zaczyna. Zawsze tak mam, że jak już wyjmę naczynie żaroodporne to zaraz znajduję kilkanaście przepisów na potrawy przygotowywane właśnie w nich. Dlatego też chciałam dowiedzieć się jak takie naczynie działa, jak jest zrobione, że nie pęka w gorącym piekarniku, a wiedzą tą chcę się z wami podzielić. 

zapiekanka ryżowa

Tak jak na powyższym zdjęciu widać, naczynia żaroodporne służą przede wszystkim do przygotowywania zapiekanek. Po upieczeniu potrawy nie trzeba przekładać na inne naczynie, ale można podać właśnie w tym, w którym się piekło. Podobne właściwości mają również naczynia wykonane z ceramiki. Ale, ale nie tylko ciepłym człowiek żyje i takie naczynia nadają się też idealnie do mrożenia w nich potraw. 

Naczynia żaroodporne wykonane są ze szkła hartowanego i bardzo wytrzymałego, a w przypadku porcelany jest to wytrzymały porcelit. Mają one wiele różnych kształtów, do koloru do wyboru, a także wiele rozmiarów. Niektóre z nich posiadają pokrywki, ale to głównie te ze szkła białego, które prócz pełnienia funkcji przykrywania potrawy, mogą również służyć jako samodzielne naczynie do zapiekania, mrożenia czy serwowania na stół. Obecnie produkuje się również żaroodporne szklanki, kubki, miski, garnki i dzbanki. 

...