pytanie zadane 9 grudnia 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 9 grudnia 2018 przez użytkownika

Zdania na ten temat są podzielone. Są dwa rodzaje maku stosowane w kuchni:

- mak biały
- mak niebieski

Mak niebieski, który my używamy w kuchni, jest bezpieczniejszy dla naszego zdrowia i nie wpływa na zmiany, które mogą nastąpić w naszej psychice czy w reakcjach. 

Mak jest poza tym wartościowym dodatkiem do dań, natomiast może on być ciężkostrawny dla osób starszych i dla dzieci właśnie. Szczególnie dla tych dzieci poniżej pierwszego roku życia - zresztą tak małym dzieciom nie powinno się podawać maku wcale. 

Mak ogólnie powinno się jeść w bardzo małych ilościach i w dzień, a nie wieczorem. Warto zapytać też lekarza o niego, ponieważ wpływa on na działanie niektórych leków i może być powodem alergii. 

...