pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Czarna porzeczka ma w sobie wiele cennych witamin. Choć niektórzy jej nie lubią, to uważam, że warto się do niej przekonać, zwłaszcza teraz w sezonie na zachorowania. 

Czarna porzeczka wzmacnia nasza odporność, przez co będziemy bardziej odporni na przeziębienia. Poza tym jeśli borykacie się ze stanami zapalnymi oczu to porzeczka jest tu też wskazana, gdyż zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i wystąpienia zaćmy. Dlatego dobrze jeść choć jedną łyżkę czarnej porzeczki dziennie. 

Czarna porzeczka to źródło wapnia, więc zwiększa wytrzymałość kości, czyli złamania nie będą aż tak duże. Jeśli dodatkowo podasz porzeczkę w formie galaretki będzie idealnie. Poza wapniem czarna porzeczka bogata jest też w błonnik, dlatego jest wskazana dla osób mających częste zaparcia

Problem ze snem? Zaparz liście (świeże lub sproszkowane) czarnej porzeczki i po 10 minutach wypij napar przez snem. Ma on działanie uspokajające, rozluźniające i regulujące metabolizm. 

...