pytanie zadane 13 listopada 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 13 listopada 2018 przez użytkownika

Prosty przepis na ciasto kakaowe z dodatkiem jabłka w środku. Zamiast jabłka lub do niego można dodać również gruszki czy śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. 

 Składniki:

- 3 jajka,

- 80 g mąki,

- opakowanie budyniu czekoladowego,

- 100 g cukru,

- 2 łyżki kakao,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2-3 jabłka,

- polewa (opcjonalnie).

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, budyń w jednej misce. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy dodając kolejno po żółtku. Teraz wsypujemy porcjami suche składniki i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. 

Ciasto wlewamy do formy keksówki i pieczemy w nagrzanym do 170oC piekarniku przez 35 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu całość możemy polać polewą. 

ciasto przed pieczeniem keks czekoladowy

keks czekoladowy z bakaliami

keks czekoladowy z jabłkami

...