Prosty przepis na ciasto kakaowe z dodatkiem jabłka w środku. Zamiast jabłka lub do niego można dodać również gruszki czy śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań.
Składniki:
- 3 jajka,
- 80 g mąki,
- opakowanie budyniu czekoladowego,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2-3 jabłka,
- polewa (opcjonalnie).
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, budyń w jednej misce. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy dodając kolejno po żółtku. Teraz wsypujemy porcjami suche składniki i mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.
Ciasto wlewamy do formy keksówki i pieczemy w nagrzanym do 170oC piekarniku przez 35 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu całość możemy polać polewą.


