pytanie zadane 1 listopada 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 1 listopada 2018 przez użytkownika

Dekoracje, które mają być wykonane z czekolady mogą mieć różne kształty. Możemy np. stopioną czekoladą polać ciasto lub ciasteczka. 

Innymi sposobami na wykonanie dekoracji czekoladowych jest zrobienie z niej:

- wiórków - tabliczkę czekolady chłodzi się w lodówce, po czym ściera na tarce o małych lub średnich oczkach; takie wiórki posypuje się na np. ciasto za pomocą szerokiego noża, a nie za pomocą dłoni, gdyż może ona zacząć topnieć pod wpływem ciepła rąk,

- zwitek - czekoladę zostawia się na talerzu, by nabrała temperatury pokojowej, a następnie pociera się jej krawędź nożykiem do obierania jarzyn; dekorujemy nimi ciasto za pomocą noża lub wykałaczki,

- spiralek - czekoladę roztapiamy i wylewamy na gładką i zimną powierzchnię, gdy zastygnie zeskrobujemy długim, sprężystym nożem. 

...