pytanie zadane 1 listopada 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 1 listopada 2018 przez użytkownika

Rozpuszczona czekolada świetnie nadaje się do wielu deserów. Możemy za jej pomocą polewać ciasta lub sklejać ciasteczka czy inne produkty, albo polewać nią lody. 

Czekoladę rozpuszcza się powoli na małym ogniu, ponieważ inaczej powstanie nam twarda masa. Można również rozpuszczać czekoladę szybciej, czyli bezpośrednio, natomiast wówczas należy dodać do niej masło, mleko, cukier lub wodę. Rozpuszczamy składniki powoli i jak tylko się pomieszają polewamy nią wybrany deser. jeszcze szybszym sposobem jest roztopienie jej w mikrofali. Trwa to 2 minuty na 100 g czekolady. 

Sama kąpiel wodna polega na w naczyniu żaroodpornym kruszymy czekoladę, a następnie stawiamy je na garnku z gorącą wodą (woda nie może dotykać dna naczynia żaroodpornego). Gdy czekolada zaczyna się topić, zdejmujemy naczynie i ucieramy metalową rózgą do całkowitego roztopienia się jej. 

...