revolut
pytanie zadane 31 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 31 października 2018 przez użytkownika

Przed przygotowaniem danej ryby do jedzenia, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Świeża ryba powinna być jasna, o błyszczących oczach i łuskach, jasnoróżowych skrzelach i twardym mięsie. Poza tym powinna mieć świeży, słonawy zapach. Filety bądź płaty ryb powinny być półprzezroczyste (nie mleczne, nie wysuszone, zażółcone wzdłuż brzegów). 

Rybę należy przygotować od razu po zakupieniu jej. Jeśli natomiast chcemy kupioną rybę przygotować na drugi dzień, to najpierw musimy umyć ją pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, położyć na tacy bądź talerzu, przykryć folią i dopiero umieścić w lodówce. 

Ryba dłużej zostanie świeża, jak kupimy ją w całości. Jeśli umiemy ją samodzielnie wyfiletować, to dobrze. Jeśli nie zakupmy rybę w sklepie już wyfiletowaną. Deskę drewnianą do filetowania należy wcześniej przykryć gazetą, co ułatwi usunięcie zanieczyszczeń, po skończonej pracy. 

Przed gotowaniem ryby, należy ją oczyścić i płukać. usuwa się płetwy, łuski i wnętrzności oraz obcina głowę. Potem usuwa się skórę, ości, całość się opłukuje. Doprawia i smaży lub gotuje czy piecze według przepisu. 

...