pytanie zadane 25 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika
Czasem do pieczenia niektórych potraw potrzebuję samego żółtka. Co zrobić potem z pozostałym białkiem?

1 odpowiedź

odpowiedź 25 października 2018 przez użytkownika

Białko jajka możesz wykorzystać w kuchni i np. zrobić bezę Pavlowej lub jeśli zostało Ci go mniej wykorzystać do dekoracji ciasta ze śliwkami

Poza tym, jeśli nie w kuchni, białko jajka użyć w inny sposób. Pianę z białka można wymieszać z terpentyną (kilka kropli) do gęstej mazi, a potem posmaruj nią skórzaną torebkę. Na koniec wypoleruj. Torebka odzyska swój dawny blask. Poza tym białkiem ubitym z dodatkiem odrobiny soli można czyścić srebrne przedmioty. Nakładamy pianę, polerujemy i opłukujemy pod bieżącą wodą, po czym wycieramy do sucha. 

komentarz 8 stycznia 2020 przez użytkownika anonimowy

Ja w młodości z białek które zostały w lodówce po pieczeniu przez mamę ciasta po prostu ubijalam. Teraz to by można ubić mikserem ale ja to robiłam ręczna ubijaczka dodając cukru pudru, aż białko stało się puchata słodka pianka. To było pyszne niczym śnieżka.

Aż muszę sobie taką zrobiccheeky

...