pytanie zadane 25 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika
Czasem do pieczenia niektórych potraw potrzebuję samego żółtka. Co zrobić potem z pozostałym białkiem?

1 odpowiedź

odpowiedź 25 października 2018 przez użytkownika

Białko jajka możesz wykorzystać w kuchni i np. zrobić bezę Pavlowej lub jeśli zostało Ci go mniej wykorzystać do dekoracji ciasta ze śliwkami

Poza tym, jeśli nie w kuchni, białko jajka użyć w inny sposób. Pianę z białka można wymieszać z terpentyną (kilka kropli) do gęstej mazi, a potem posmaruj nią skórzaną torebkę. Na koniec wypoleruj. Torebka odzyska swój dawny blask. Poza tym białkiem ubitym z dodatkiem odrobiny soli można czyścić srebrne przedmioty. Nakładamy pianę, polerujemy i opłukujemy pod bieżącą wodą, po czym wycieramy do sucha. 

...