Harissa jest to pasta zrobiona na bazie ostrej papryki chili i czosnku. Papryka jest tu głównym składnikiem, przez co pasta harrisa ma czerwony kolor. Jest ona w smaku bardzo aromatyczna i bardzo pikantna, dlatego jej ostrość możemy złagodzić upieczoną słodką czerwoną papryką.
Jak robi się pastę harrisa? Papryki (suszone lub świeże) zalewa się gorącą wodą i odstawia na pół godziny. Następnie się je odsącza i dodaje pozostałe składniki takie jak: sól, czosnek, mielona kolendra, kumin oraz oliwa, a czasem też pomidory (opcjonalnie cynamon). Całość dokładnie się uciera lub miksuje do powstania konsystencji pasty i odpowiedniego koloru. Dokładny przepis na harissę w poniższym filmie:
Pastę harissa serwuje się zazwyczaj jako dip do grillowanych mięs czy przekąsek w krajach arabskich m.in. w Tunezji i Maroko. Można też używać jej jako przyprawy i doprawić nią kuskus, zupę czy duszone potrawy, a także używać jej jako marynat do mięs i drobiu. W sklepach możemy ją kupić w postaci suchej (proszek) lub mokrej (pasta).