pytanie zadane 12 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 12 października 2018 przez użytkownika

Anchois to filety z ryby - sardeli europejskiej. Filety te są bardzo małe i bardzo tłuste. Zazwyczaj soli się je, a potem umieszcza w zalewie olejowej w beczkach lub  w puszkach jako konserwy. Anchois w smaku jest słone i ma bardzo intensywny rybny posmak. 

Nazwa tej przekąski pochodzi z języka francuskiego i oznacza przetwory z sardeli, choć nazwa ta odnosi się również do innych, zastępników sardeli, ryb z gatunku śledziowatych. Anchois używane jest głównie do doprawiania potraw, którym chcemy nadać intensywny rybny i słony smak. Poza tym fileciki sardeli dodawane są też do sosów, farszów, sałatek, przekąsek, dań mięsnych, rybnych, warzywnych, do sosu Worcester, a także takich na bazie jaj i makaronu czy do pizzy. 

anchois na talerzu z oliwkami

Anchois można jeść zarówno na surowo, jak i w postaci wędzonej czy przerobionej na pasztet. 

...