Dziś szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z kruchym spodem, bezą i śliwkami. Kilka chwil i można już się rozkoszować smakiem pysznego ciasta idealnego do kawy.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 400 g śliwek węgierek,
- 3 białka,
- 70 g cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Masło należy utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru za pomocą miksera. Dalej miksując dodajemy kolejno żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem. Uzyskaną w ten sposób kruszonkę wykładamy na blachę i dociskamy.

Na kruszonkę kładziemy śliwki pokrojone na pół lub na ćwiartki i posypujemy je pozostałymi dwoma łyżkami cukru.

Białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wkładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i wyciskamy kratkę na śliwki.

Całość pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut, a potem jeszcze przez 20 minut w temperaturze 160oC.
