pytanie zadane 7 października 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 7 października 2018 przez użytkownika

Dziś szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z kruchym spodem, bezą i śliwkami. Kilka chwil i można już się rozkoszować smakiem pysznego ciasta idealnego do kawy. 

Składniki:

- 300 g mąki,

- 100 g masła,

- 2 łyżeczki cukru waniliowego,

- 4 łyżki cukru,

- 3 żółtka,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- 400 g śliwek węgierek,

- 3 białka,

- 70 g cukru,

- łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

Masło należy utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru za pomocą miksera. Dalej miksując dodajemy kolejno żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem. Uzyskaną w ten sposób kruszonkę wykładamy na blachę i dociskamy. 

spód do kruchego ciasta

Na kruszonkę kładziemy śliwki pokrojone na pół lub na ćwiartki i posypujemy je pozostałymi dwoma łyżkami cukru. 

śliwki ułożone na kruchym cieście

Białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wkładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i wyciskamy kratkę na śliwki. 

ciasto śliwkowe kruche z bezową kratką

Całość pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut, a potem jeszcze przez 20 minut w temperaturze 160oC.

śliwki na krucho pod pierzynką bezową

komentarz 26 lutego 2020 przez użytkownika Gość
Lubię bardzo bezy więc skorzystam z przepisu. Tylko chyba śliwki zamieniłaby na jakiś inny owoc, najlepiej taki bez skórki.
komentarz 16 marca 2021 przez użytkownika Gość
Ja bym zamienił śliwki na jabłka i byłaby beza jabłkowa lub jabłeza :D
...