pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Jajka herbaciane, ponieważ gotowane w herbacie lub jej naparze, są bardzo popularne w Chinach, Hongkongu i Tajwanie. Przygotowuje się je z dodatkiem anyżu, pieprzu i kopru. Ponieważ mają łaciaty wzór stosuje się też nazwę jajka marmurkowe. Herbaciane jajka można w prosty sposób przygotować w domu.

W tym celu należy ugotować jajka na twardo, osuszyć je i ostudzić, a następnie lekko łyżeczką potłuc skorupkę, żeby była popękana, ale nie odpadła. W naparze zrobionym z litra wody i 4 łyżek czarnej herbaty umieszczamy jajka. Dobrze jak całość znajduje się w garnku, ponieważ teraz musimy całość doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie gotujemy jajka jeszcze około godzinę na małym ogniu. Po godzinie całość odstawiamy na noc lub na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie jajka obieramy i delektujemy się pięknym wyglądem i innym smakiem. 

Jajko zabarwi się w taki ciekawy wzór, ponieważ zawiera liczne taniny i związki polifenolowe, przenikające przez skorupkę i barwiące jajko. 

...