dhosting
pytanie zadane 11 września 2018 w Kuchnia przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 11 września 2018 przez użytkownika

Na świecie istnieje wiele różnych rodzajów jajek, które są zależne od danego gatunku ptaka. Są więc jajka: kurze, gęsie, przepiórcze i strusie. 

Jajka składają się z żółtka (komórka jajowa kury) i białka. Składnikami jajka są:
- woda - 75%
- białka - 12,5%
- tłuszcze - 10%
- cukry - 1%
- związki mineralne - 0,5%

Porcja jajek, czyli 100 g, czyli dwa jajka klasy S zawierają 147 kcal. 

jajka w lodówce

Jajka jak wiadomo przyrządzamy w kuchni na wiele różnych sposobów znanych wszystkim i mniej znanych, jak np. jajka kiszone, marynowane czy herbaciane. Są też jajka stuletnie jedzone w Chinach. Choć kiedyś mocno uważano, że jajka zawierają dużo cholesterolu, to teraz badacze z WHO twierdzą, że dwa jajka na dzień można spokojnie zjeść. Taka ich ilość zawiera bowiem ok. 200 mg cholesterolu. Jajka są też bogate w witaminy (A, C, D, E, K, z grupy B), minerały (cynk, fosfor, wapń, jod, magnez, miedź, potas, selen, sód, żelazo), aminokwasy, lecytynę, kwasy tłuszczowe omega-3 i węglowodany. 

Jajka to najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego, pod względem związków białkowych (aminokwasów). Jeśli jesteśmy zdrowi możemy jeść jajko codziennie. 

odpowiedź 12 marca 2019 przez użytkownika

Z jajek przygotowuje się wiele rzeczy, ale niektórych nie spotyka się u nas w Polsce. Należą do nich:

- stuletnie jajko,

- kiszone jajka - jajka ugotowane na twardo gotuje się później w osolonej wodzie z kminkiem, potem wkłada się jajka do szklanego bądź kamionkowego naczynia i zalewa wodą, w której wcześniej się gotowały; tak pozostawia się je kilka tygodni; takie jajka popularne są w kuchni berlińskiej,

- balut - jajko kacze ugotowane, które zawiera już wykształcony zarodek; takie jajka popularne są w kuchni wietnamskiej, filipińskiej i chińskiej,

- kogel-mogel - żółtka jaj utarte z cukrem.

...