1 odpowiedź

odpowiedź 5 sierpnia 2018 przez użytkownika

Były cukier i mąka w przybliżeniu, więc grzechem byłoby nie przyjrzeć się innemu popularnemu składnikowi, który jest niezbędny w każdej kuchni. A chodzi konkretne o sól.

Do obserwacji mikroskopowej wziąłem konkretnie sól gruboziarnistą jodowaną. Dzięki temu możemy popatrzeć sobie na piękne kryształki soli:

sól pod mikroskopem

sól gruboziarnista pod mikroskopem

kryształki soli gruboziarnistej pod mikroskopem

Kryształki soli w przeciwieństwie do tych cukrowych, mają nieregularne kształty i różne rozmiary.

Sól którą widać na zdjęciach powyżej, zakupiłem w Warzelni Soli w Ciechocinku, która zajmuje się produkcją tego typu soli. Jest ona o tyle lepsza od zwykłej kuchennej ze sklepu, że jest wzbogacona o jod.

komentarz 1 listopada 2019 przez użytkownika Gość
Rzeczywiście gołym okiem sok gruboziarnista wyglada jak zwykła sól tylko że posklejana. A tutaj pod mikroskopem jednak widac przezroczyste kryształki.
...