pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

krupnik z kaszą jaglaną i kawałkami mięsa

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Krupnik jaglany idealnie zastępuje nam normalną kaszę. Daje całej zupie też innego nieco aromatu i smaku, ale równie wybornego. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś nowego w kuchni, a jednocześnie zostając tradycjonalistami, to taka wersja zupy jest dla was.

Składniki:

- 3 litry wody,

- 2 udka z kurczaka,

- cebula,

- 2 marchewki,

- pietruszka,

- liść laurowy,

- 2 ziela angielskie,

- 2 łyżki masła,

- woreczek kaszy jaglanej lub 3 stołowe łyżki,

- 3 ziemniaki,

- sól, pieprz.

Wykonanie:

Z wody i udek gotujemy wywar. Następnie dodajemy 1,5 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około godzinę. Po tym czasie dodajemy jedną marchew, pietruszkę i cebulę i znów gotujemy około godzinę. Dodajemy liść, ziele, pieprz i sól. 

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, wcześniej pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli wsypujemy suchą kaszę i marchew startą na tarce i całość smażymy około 3 minuty. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i smażymy całość kolejne 3 minuty. 

smażone ziemniaki z kaszą jaglaną i marchewką

Bulion przelewamy przez sitko, a potem dodajemy całość z patelni i gotujemy około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Do tak przygotowanego bulionu można dodać kawałki mięsa z bulionu, a na talerzy posypać koperkiem lub natką pietruszki. 

krupnik z kaszą jaglaną, jaglany bulion

...