Krupnik jaglany idealnie zastępuje nam normalną kaszę. Daje całej zupie też innego nieco aromatu i smaku, ale równie wybornego. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś nowego w kuchni, a jednocześnie zostając tradycjonalistami, to taka wersja zupy jest dla was.
Składniki:
- 3 litry wody,
- 2 udka z kurczaka,
- cebula,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 2 łyżki masła,
- woreczek kaszy jaglanej lub 3 stołowe łyżki,
- 3 ziemniaki,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Z wody i udek gotujemy wywar. Następnie dodajemy 1,5 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około godzinę. Po tym czasie dodajemy jedną marchew, pietruszkę i cebulę i znów gotujemy około godzinę. Dodajemy liść, ziele, pieprz i sól.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, wcześniej pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli wsypujemy suchą kaszę jaglaną (nie ma potrzeby jej wcześniejszego gotowania) i marchew startą na tarce i całość smażymy około 3 minuty. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i smażymy całość kolejne 3 minuty.

Bulion przelewamy przez sitko, a potem dodajemy całość z patelni i gotujemy około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Do tak przygotowanego bulionu można dodać kawałki mięsa z bulionu, a na talerzy posypać koperkiem lub natką pietruszki.
